A city garden

Right in the city centre, a private garden with a contemporary look.

An extraordinary metamorphosis of a former asphalt car park adjoining a market garden warehouse. The essence of garden in an urban vein.

Protected by high walls clad in thick vegetation and a long line of bamboo, the garden quickly found its soul in this tough environment. Everything here is pulled together and concentrated cleverly.

At the entrance, fine stones from the quarries at Les Baux set the scene. Behind, a wall conceals the traffic. "In such a small space, everything is a question of logic and cunning"...

For this recently-completed garden, Dominique Lafourcade exploited the constraints, i.e. the very restricted size in a city environment. She has extended perspective to the maximum, obscured the adjoining neighbours, made use of sculpture and water, and she introduced some exotic plants while remaining loyal to local species.

Enhanced by a superb painted iron oculus, the pool, embedded in the deck, is filled by water from four closed-cycle fountains. Built from simple brick, their powerful jets shield against the city noise, while near the house, another fountain murmurs imperceptibly.

A marble bust draws the eye and magnifies the perspective: restored, it emerges from the bottom of the garden between lovingly cared-for bushes pruned into globes.

The transition between lawn and deck is via paving set with succulents. With an ultra-sophisticated plastic flourish, the landscaper opted for artificial grass, the result of the latest technological research.

Consistent in her approach, Dominique Lafourcade continues to explore new avenues.